Wilgotna babka drożdżowa marchewkowa z cudowną polewą z białej czekolady i pomarańczy. Piękny kolor, cytrusowy smak i ta polewa! Na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, a jeszcze lepiej z kubkiem mleka.
Składniki drożdżowej babki marchewkowej:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 30 dag startej na drobnych oczkach marchewki
- 21 dag cukru
- 125 ml mleka
- 12 dag masła
- 3 jajka
- 2 dag drożdży
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Inne:
- jajka czekoladowe
- listki
- inne ozdoby
Jak zrobić drożdżową babkę marchewkową?
Ciasto. Drożdże rozmieszać z mlekiem, dodać marchewkę, szklankę mąki, jajka, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodać rozpuszczone masło, pozostałą mąkę, cukier, skórkę i dokładnie wyrobić. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bułką formy (do połowy wysokości foremki), odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, piec w 180 stopniach C ok. 1 godziny. Wystudzić na kratce.
Polewa. Do garnka wrzucić połamaną czekoladę, śmietanę i skórkę pomarańczową i rozpuścić na parze. Polać babkę. Dowolnie udekorować.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Hej 🙂
Brak masła na liście składników 🙂
Bardzo dziękuję i już uzupełniam 🙂