Babka kakaowa z dżemem

Babka na ostatnią chwilę. Łatwa, szybka – wystarczy składniki dobrze wymieszać, z prostych składników, takich, które zwykle są w domu, zawsze się udaje, jest miękka, delikatna, nie jest sucha, PYSZNA 🙂 Idealna dla zapracowanych.

Babka czekoladowa z dżemem
Babka dżemowa

Składniki babki dżemowej:

Babka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 słoika dżemu (powidła, czekośliwka, z czarnej porzeczki, aroniowy, inny)
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • dowolne ozdoby

Jak zrobić babkę dżemową?

Babka. Piekarnik włączyć na 180 stopni góra-dół. Formę do pieczenia babek posmarować masłem i wysypać mąką. Składniki – mąkę, mleko, olej, cukier, jajka, dżem, kakao, sodę, sól – wymieszać rózgą lub łyżką. Przełożyć do foremki i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut. Przed wystawieniem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Po 15-20 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

Polewa. Składniki polewy zagotować, przestudzić, polać babkę i udekorować. Na bakę ozdobiłam kwiatami forsycji. Kwiatki forsycji są jadalne.

Smacznego 🙂

Babka czekoladowa z dżemem

Babka dżemowa
Babka czekoladowa z dżemem
Babka dżemowa

Znajdź mnie na fb.

Inne moje babki i babeczki znajdziesz TU, a wielkanocne wypieki TU.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.