Babka na ostatnią chwilę. Łatwa, szybka – wystarczy składniki dobrze wymieszać, z prostych składników, takich, które zwykle są w domu, zawsze się udaje, jest miękka, delikatna, nie jest sucha, PYSZNA 🙂 Idealna dla zapracowanych.
Składniki babki dżemowej:
Babka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 słoika dżemu (powidła, czekośliwka, z czarnej porzeczki, aroniowy, inny)
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Polewa:
- 1/4 kostki masła (50 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- dowolne ozdoby
Jak zrobić babkę dżemową?
Babka. Piekarnik włączyć na 180 stopni góra-dół. Formę do pieczenia babek posmarować masłem i wysypać mąką. Składniki – mąkę, mleko, olej, cukier, jajka, dżem, kakao, sodę, sól – wymieszać rózgą lub łyżką. Przełożyć do foremki i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut. Przed wystawieniem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Po 15-20 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Polewa. Składniki polewy zagotować, przestudzić, polać babkę i udekorować. Na bakę ozdobiłam kwiatami forsycji. Kwiatki forsycji są jadalne.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne moje babki i babeczki znajdziesz TU, a wielkanocne wypieki TU.