Nie masz ochoty na przesłodki mazurek kajmakowy? A mazurek z wiśniami z nalewki nie nadaje się dla dzieci? Orzechowy czy migdałowy jest zbyt chrupiący? Kokosowy jest z nutą różaną? A makowy jest za czarny, taki niewiosenny? W takiej sytuacji polecam kwaśne mazurki – z kremem z marakui, limonkowy, pomarańczowy i właśnie ten cytrynowy.
Składniki mazurka cytrynowego:
Ciasto:
- 17 dag mąki krupczatki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Masa cytrynowa
- 3 jajka
- 75 g masła
- 75 g drobnego cukru
- 125 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 100 g białej czekolady
Jak zrobić mazurek cytrynowy?
Ciasto. Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona, ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.
Krem. Masło roztopić, dodać pozostałe składniki bez czekolady (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać, Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia nanieść na mazurek, wyrównać i ozdobić.
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Mazurek-pisanka: marakuja/cytryna/kokos.
W tle zdjęcia mazurek pisanka w poprzek – orzechowy/słony karmel z daktylamirzechowy