Najbardziej kontrowersyjny z moich mazurków. Bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu i na dodatek kolor niewiosenny, bo czarny. Ale oczywiście jest słodki, bo słodzą daktyle, rodzynki, amaretto, powidła, tłuszcz też jest, tyle że z orzechów czy migdałów, mąki nie ma, ale w zastępstwie jest kasza. Czarny kolor ożywiają dodatki – jajka marcepanowe, bratki i zielone listki. Mazurek dla wielbicieli maku i trufli.
Inne moje mazurki można znaleźć TU.
Składniki spodu makowego:
- 200 g mielonego maku
- 100 g kaszy gryczanej białej lub jaglanej
- 2-3 łyżki powideł
- 2-3 łyżki amaretto
- 2-3 łyżki rodzynek
- 3-4 łyżki drobno posiekanych daktyli
- 2-3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- ew. do smaku cynamon lub imbir
Składniki masy truflowej:
- 1 pełen kubek wypestkowanych daktyli
- 1 kubek mielonych orzechów lub migdałów
- 2-3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki mocnego i aromatycznego rumu
Dodatki:
- patyczki czekoladowe
- jajka marcepanowe (lub marcepan i czekolada czy cynamon do zrobienia jajek)
- 1 tabliczka czekolady (u mnie gorzka lub deserowa)
- bratki, zielone listki melisy
Jak zrobić mazurek truflowy na spodzie makowym?
Makowy spód. Kaszę ugotować i ostudzić. Zmiksować razem mak, kaszę, powidła, skórkę i amaretto. Gdyby masa okazała się za gęsta, dodać dodatkowo powideł lub amaretto. Pod koniec miksowania wsypać rodzynki i daktyle. Warto zostawić malutkie kawałki bakalii i nie miksować całości na gładki krem. Z masy formować placek z rantem w kształcie jajka. Do środka włożyć masę truflową. Rant ozdobić rozpuszczoną 1/2 tabliczki czekolady (w kąpieli wodnej), wierzch startą czekoladą, jajkami marcepanowymi, patyczkami, a tuż przed podaniem listami melisy i bratkami.
Masa truflowa. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (świeże nie wymagają moczenia). Zmiksować razem z migdałami/orzechami, kakao i rumem na gładką masę, jeśli masa jest za gęsta można dodać wody z moczenia daktyli lub rumu. Gotową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.