Słodkawy, wilgotny chleb z bananów i mąki orkiszowej. Błyskawiczny i prosty wypiek na śniadanie, podwieczorek, kolację. Świetnie smakuje z masłem, dżemem, serkiem i oczywiście sam. Taki pomysł na wykorzystanie nadmiaru bananów.
Składniki chlebka bananowego:
- 3 banany
- 1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie 1 – zwykła pszenna lub orkiszowa + 1/2 – orkiszowa pełnoziarnista)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
Jak zrobić chlebek bananowy?
Piekarnik włączyć na 180 stopni C.
Banany starannie rozgnieść widelcem, wymieszać z olejem, cukrem, jajkiem, cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Połączyć obie mieszanki – suchą i mokrą. Przełożyć do foremki i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Ze strony Biedronki.