Chlebek bananowy

Słodkawy, wilgotny chleb z bananów i mąki orkiszowej. Błyskawiczny i prosty wypiek na śniadanie, podwieczorek, kolację. Świetnie smakuje z masłem, dżemem, serkiem i oczywiście sam. Taki pomysł na wykorzystanie nadmiaru bananów.

Chleb bananowy
Chleb bananowy

Składniki chlebka bananowego:

  • 3 banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie 1 – zwykła pszenna lub orkiszowa + 1/2 – orkiszowa pełnoziarnista)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Jak zrobić chlebek bananowy?

Piekarnik włączyć na 180 stopni C.

Banany starannie rozgnieść widelcem, wymieszać z olejem, cukrem, jajkiem, cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Połączyć obie mieszanki – suchą i mokrą. Przełożyć do foremki i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Ze strony Biedronki.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.