Kurczak changezi

Kurczak w stylu indyjskim. Zamarynowany w pikantnej zaprawie jogurtowej, usmażony, a potem połączony z aromatycznym sosem pomidorowo-kokosowym. Nam tak bardzo smakuje, że postanowiliśmy przygotować go na Wielkanoc.

Kurczak changezi - kurczak po indyjsku w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym
Kurczak changezi – kurczak po indyjsku

Składniki kurczaka changezi:

Kurczak + marynata

  • 600 g kurczaka
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej (czosnek + surowy imbir rozgniecione razem w równych proporcjach)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki chili
  • skórka otarta z limonki + sok z połowy limonki

Masala:

  • 1 czerwona cebula
  • 45 g nerkowców
  • 45 g migdałów
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 100 ml mleka kokosowego
  • pół papryczki chili (bez nasion)
  • przyprawy: 1 łyżka zmielonych nasion kolendry (nasiona uprażyć przed zmieleniem), 1 łyżka suszonej kozieradki, 2 łyżeczki mieszanki chaat masala, 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
  • natka kolendry lub pietruszki
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kurczaka changezi?

Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać wszystkie składniki marynaty – jogurt, chili, limonkę (sok i skórkę), pastę, sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Przygotować masalę. Pokroić cebulę (nie musi być drobno, będzie blendowana) i podsmażyć wraz z orzechami i migdałami na oleju lub maśle klarowanym. Dodać pastę imbirowo-czosnkową, uprażone i zmielone nasiona kolendry, chaat masalę. Chwilę smażyć razem, po czym dodać śmietanę i pomidory (ew. trochę wody), całość razem 5-10 minut gotować. Zdjąć z patelni, zbelndować.

Kurczaka razem z marynatą usmażyć wraz z drobno pokrojoną papryczką chili. Kurczak musi się zrumienić, a jogurt zredukować. Do usmażonego kurczaka dodać przygotowany sos pomidorowy, kozieradkę i razem jeszcze chwilę dusić. Zdjąć z ognia dodać mleczko kokosowe i ew. dosolić do smaku.

Podawać z ryżem i sezonową surówką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Chaat masalę można kupić lub przygotować samemu.

2 łyżki kminu, 1 łyżka kolendry, 1 łyżeczka kopru włoskiego – uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu. Do tej mieszanki dodać pozostałe przyprawy: 1 łyżkę amchuru, 1 łyżka soli kala namak, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego imbiru, 1 łyżeczka adżwanu, szczypta asafetydy, 1/2 łyżeczki chili, 8 goździków utartych w moździerzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

W ten sposób przygotowanego kurczaka nauczyłam się robić na warsztatach kuchni indyjskiej.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *