Pyszne danie jednogarnkowe, sycące, rozgrzewające, takie na ostatnie dni zimy. Dla miłośników gołąbków, bo to gołąbki w postaci zupy :).
Składniki zupy gołąbkowej:
- 400 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe albo piersi kurczaka, albo indyka)
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek białej kapusty (połowę małej główki) ok. 500 g
- mała cebulka
- 700 ml przecieru/passaty pomidorowej
- ew. koncentrat pomidorowy
- olej do smażenia 2-3 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielski, majeranek
Jak zrobić zupę gołąbkową?
Z kapusty wyciąć głąb i pokroić w paski. Mięso podsmażyć.
Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać olej i na nim zeszklić warzywa, dodać kapustę. Wlać ok. 2 litrów wody lub bulionu, listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu, zagotować. Dodać ryż, passatę i gotować ok. 15-20 minut (do momentu aż ryż będzie miękki). Dodać mięso i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ew. dodać koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki. Przed podaniem posypać natką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.