Zupa gołąbkowa

Pyszne danie jednogarnkowe, sycące, rozgrzewające, takie na ostatnie dni zimy. Dla miłośników gołąbków, bo to gołąbki w postaci zupy :).

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa

Składniki zupy gołąbkowej:

  • 400 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe albo piersi kurczaka, albo indyka)
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek białej kapusty (połowę małej główki) ok. 500 g
  • mała cebulka
  • 700 ml przecieru/passaty pomidorowej
  • ew. koncentrat pomidorowy
  • olej do smażenia 2-3 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielski, majeranek

Jak zrobić zupę gołąbkową?

Z kapusty wyciąć głąb i pokroić w paski. Mięso podsmażyć.

Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać olej i na nim zeszklić warzywa, dodać kapustę. Wlać ok. 2 litrów wody lub bulionu, listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu, zagotować. Dodać ryż, passatę i gotować ok. 15-20 minut (do momentu aż ryż będzie miękki). Dodać mięso i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ew. dodać koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki. Przed podaniem posypać natką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *