Sernik z musem mango

Orzeźwiający sernik z delikatnym musem mango. Wiosenny w smaku i kolorze :).

kremowy sernik na owsianym spodzie z musem mango i żelką mango
Sernik z musem mango

Składniki spodu*:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
  • 10 dag masła
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 180-200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Mus mango:

  • 500 g puree mango
  • 300 g zimnej kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • 5 łyżeczek żelatyny

Żelka mango:

  • 300 g puree mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. cukier do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 1/2 mango pokrojonego w cienkie plastry

Jak zrobić sernik z musem mango?

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (jeśli jest metalowa).

Spód. Płatki wsypać na suchą patelnie i delikatnie podprażyć mieszając, by płatki nie przypaliły się. Gdy płatki nabiorą orzechowego zapachu, zakończyć podpiekanie. Połowę płatków zmielić. Jedne i drugie płatki połączyć z kakao, szczyptą soli, cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć przygotowaną tortownicę. Dobrze ugnieść i tak przygotowany wstawić do lodówki.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na schłodzony spód położyć masę serową. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć (od razu), wystudzić i schłodzić, najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Mus mango. Puree, sok z cytryny i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (tyle, by woda przykryła proszek) i odstawić na 10 minut, potem podgrzać (nie gotując, inaczej żelatyna straci właściwości żelujące) i połączyć z puree z mango. Masę mango wystudzić, ale nie na tyle by zastygła. Śmietanę ubić na sztywno i dodać w trzech partiach do gęstniejącego mango. Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki.

Żelka mango. Puree, sok z cytryny i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (jak powyżej). Podgrzać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, ale nie wolno zagotować (żelatyna straci właściwości żelujące). Gorącą żelatynę połączyć z puree. Wystudzić i tężejącą galaretką przykryć piankę mango.

Sernik schłodzić i przed podaniem udekorować plastrami mango.

*zamiast tego spodu, można dno tortownicy wyłożyć biszkoptami czy herbatnikami.

**spód jest miękki, jeśli chcesz by był bardziej twardy, przed wlaniem nań masy serowej posmaruj go białkiem lub dżemem, zapiecz, ostudź i wyłóż masę serową

Smacznego :).

kremowy sernik na owsianym spodzie z musem mango i żelką mango
Sernik z musem mango

Znajdź mnie na FB.

Źródło przepisu: blog „Moje wypieki” (zmienione).

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *