Orzeźwiający sernik z delikatnym musem mango. Wiosenny w smaku i kolorze :).
Składniki spodu*:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
- 10 dag masła
- szczypta soli
Składniki masy serowej:
- 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 22 %
- 180-200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Mus mango:
- 500 g puree mango
- 300 g zimnej kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku (u mnie 3 łyżki)
- 5 łyżeczek żelatyny
Żelka mango:
- 300 g puree mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- ew. cukier do smaku
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
- 1/2 mango pokrojonego w cienkie plastry
Jak zrobić sernik z musem mango?
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (jeśli jest metalowa).
Spód. Płatki wsypać na suchą patelnie i delikatnie podprażyć mieszając, by płatki nie przypaliły się. Gdy płatki nabiorą orzechowego zapachu, zakończyć podpiekanie. Połowę płatków zmielić. Jedne i drugie płatki połączyć z kakao, szczyptą soli, cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć przygotowaną tortownicę. Dobrze ugnieść i tak przygotowany wstawić do lodówki.
Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).
Na schłodzony spód położyć masę serową. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć (od razu), wystudzić i schłodzić, najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Mus mango. Puree, sok z cytryny i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (tyle, by woda przykryła proszek) i odstawić na 10 minut, potem podgrzać (nie gotując, inaczej żelatyna straci właściwości żelujące) i połączyć z puree z mango. Masę mango wystudzić, ale nie na tyle by zastygła. Śmietanę ubić na sztywno i dodać w trzech partiach do gęstniejącego mango. Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki.
Żelka mango. Puree, sok z cytryny i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (jak powyżej). Podgrzać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, ale nie wolno zagotować (żelatyna straci właściwości żelujące). Gorącą żelatynę połączyć z puree. Wystudzić i tężejącą galaretką przykryć piankę mango.
Sernik schłodzić i przed podaniem udekorować plastrami mango.
*zamiast tego spodu, można dno tortownicy wyłożyć biszkoptami czy herbatnikami.
**spód jest miękki, jeśli chcesz by był bardziej twardy, przed wlaniem nań masy serowej posmaruj go białkiem lub dżemem, zapiecz, ostudź i wyłóż masę serową
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.
Źródło przepisu: blog “Moje wypieki” (zmienione).