Aksamitne, słodkie, z orzeźwiającą – cytrynową nutą – moje nowe trufelki. Trufle na bazie mascarpone z białą czekoladą i mlekiem w proszku. Przypominają groszki cytrynowe. I choć autorka (blog Moje Wypieki) proponowała otulenie ich czekoladą, ja obtoczyłam część w cukrze pudrze, część w kokosowym mleku w proszku. I to nam posmakowało, a kokos nadał trufelkom egzotycznego charakteru. Następnym razem pozostawię kokos, a cytrynę zamienię na limonkę. Tak czy siak praliny są świetne w moim – słodko-kwaśnym stylu.
Składniki trufli cytrynowych:
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka pełnego mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z jednej cytryny
- do otoczenia: cukier puder lub kokosowe mleko w proszku
Jak zrobić trufle cytrynowe?
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Z cytryn zetrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok. Mascaropne, mleko w proszku, skórkę cytrynową i czekoladę zmiksować na pulchną masę. Powoli dodać sok z cytryny. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po ww. czasie formować niewielkie kuleczki, układać na płaskim talerzu, przykryć i schłodzić. Schłodzone otaczać w pudrze lub mleku kokosowym. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.