Trufle cytrynowe

Aksamitne, słodkie, z orzeźwiającą – cytrynową nutą – moje nowe trufelki. Trufle na bazie mascarpone z białą czekoladą i mlekiem w proszku. Przypominają groszki cytrynowe. I choć autorka (blog Moje Wypieki) proponowała otulenie ich czekoladą, ja obtoczyłam część w cukrze pudrze, część w kokosowym mleku w proszku. I to nam posmakowało, a kokos nadał trufelkom egzotycznego charakteru. Następnym razem pozostawię kokos, a cytrynę zamienię na limonkę. Tak czy siak praliny są świetne w moim – słodko-kwaśnym stylu.

Trufle cytrynowe
Trufle cytrynowe

Składniki trufli cytrynowych:

  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • do otoczenia: cukier puder lub kokosowe mleko w proszku

Jak zrobić trufle cytrynowe?

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Z cytryn zetrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok. Mascaropne, mleko w proszku, skórkę cytrynową i czekoladę zmiksować na pulchną masę. Powoli dodać sok z cytryny. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po ww. czasie formować niewielkie kuleczki, układać na płaskim talerzu, przykryć i schłodzić. Schłodzone otaczać w pudrze lub mleku kokosowym. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *