Sernik kukułka

Zapraszam na sernik kukułka o smaku znanych i lubianych cukierków. Z jakich warstw się składa? Czekoladowy, ciężki spód brownie, czekoladowa masa serowa na bazie mlecznej czekolady, pianka kukułkowa z warstwą biszkoptów jak do tiramisu, a wierzch otula sypka czekolada i kruszonka kukułkowa. Pokaźny sernik na specjalne okazje – urodziny, imieniny, święta. Zdecydowanie dla wielbicieli czekolady, nut kawowych i alkoholowych w ciastach :).

Sernik kukułka, sernik czekoladowy na spodzie brownie z musem kukułkowym
Sernik kukułka

Składniki sernika kukułka:

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  • 85 g mąki (w wersji bezglutenowej – owsianej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 180-200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 200 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli

Pianka kukułkowa:

  • 300 g kremówki
  • 120 g cukierków kukułek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 paczki biszkoptów (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 100 ml mocnej, chłodnej kawy
  • 100 ml likieru mleczno-kakaowego (można w zastępstwie 3-4 łyżki rumu)
  • starta czekolada do posypania wierzchu
  • 4-5 cukierków kukułek na kruszonkę

Jak zrobić sernik kukułka?

Przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni i rozpocząć od przygotowania śmietanki kukułkowej.

Spód. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 170 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 22 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!). Miksując dodać rozpuszczoną czekoladę.

Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć (od razu), wystudzić.

Pianka kukułkowa. Rozpakowane cukier włożyć do garnka, wlać śmietankę i podgrzewając rozpuścić cukierki. Trzeba cały czas mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Śmietankę kukułkową wystudzić, przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po ww. kawę wymieszać z alkoholem. Do płynu kawowego na chwilę (jak do tiramisu, sekunda z jednej i sekunda z drugiej strony) wkładać biszkopty i układać je na serniku. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę (wody, tyle by przykryła proszek) – 10 minut. Dalej podgrzewając, rozpuścić. Nie można dopuścić do zagotowani, ponieważ popsujemy właściwości żelujące żelatyny. Lekko przestudzić. W tym czasie ubić zimną śmietankę, nie przerywając ubijania dodać do niej żelatynę. Można żelatynę zahartować, dodając partiami śmietankę. Dzięki temu ie powstaną grudki. Masę położyć na biszkopty. Całość schłodzić.

Wykończenie. Zimny sernik posypać startą czekoladą i posiekanymi kukułkami.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *