Babka cytrynowa babci Teresy

Cytrynowa babka ucierana z zeszytu babci Teresy. Puszysta i niezwykle aromatyczna. Można dodatkowo nasączyć ją syropem cytrynowym, wtedy nabierze charakteru babki ponczowej i będzie bardziej wilgotna.

Babka cytrynowa babci Teresy, babka ucierana oprószona cukrem pudrem
Babka cytrynowa babci Teresy

Składniki babki cytrynowej babci Teresy:

  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 kisiele cytrynowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli ekstraktu cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia babki

Jak zrobić babkę cytrynową babci Teresy?

Składniki w temperaturze pokojowej.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać kisiele i wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm) posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni C.

Masło utrzeć z cukrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta). Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mieszankę mączną, skórkę, sok i ekstrakt.

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. W trzech partiach dodać do utartej masy, za każdym razem delikatnie mieszając. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić na kratce i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

drukuj

2 thoughts on “Babka cytrynowa babci Teresy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *