Babeczki brownie z gruszkami

Babeczki brownie na mące owsianej z czekoladą i gruszkami. Maziste, czekoladowe z delikatną gruszką i sosem czekoladowym. Idealny deser na walentynki.

babeczki brownie z gruszkami, babeczki czekoladowe z gruszkami i sisem czekoladowym
babeczki brownie z gruszkami

Składniki babeczek:

  • 180 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 miękkie gruszki

Sos czekoladowy:

  • 40 ml kremówki
  • 60 g czekolady deserowej

Jak zrobić babeczki brownie z gruszkami i sosem czekoladowym?

Babeczki. Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Masło roztopić, zestawić ze źródła ciepła i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy. Jajka rozmieszać z cukrem (nie ubijać), dodać do masy czekoladowej, dalej mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać.

Gruszki obrać, podzielić każdą na 4 części, wyciąć gniazda nasienne. Można zostawić ogonki.

Do 10 foremek włożyć po równej części ciasta. Zatopić w każdej babeczce ćwiartkę gruszki. Piec ok. 20 minut. Przestudzone polać sosem.

Sos. Rozgrzać śmietankę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać.

Smacznego 🙂

babeczki brownie z gruszkami, babeczki czekoladowe z gruszkami i sisem czekoladowym
babeczki brownie z gruszkami

Znajdź mnie na FB.

Z „Moich wypieków” z moimi zmianami.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *