Babeczki brownie na mące owsianej z czekoladą i gruszkami. Maziste, czekoladowe z delikatną gruszką i sosem czekoladowym. Idealny deser na walentynki.
Składniki babeczek:
- 180 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 miękkie gruszki
Sos czekoladowy:
- 40 ml kremówki
- 60 g czekolady deserowej
Jak zrobić babeczki brownie z gruszkami i sosem czekoladowym?
Babeczki. Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Masło roztopić, zestawić ze źródła ciepła i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy. Jajka rozmieszać z cukrem (nie ubijać), dodać do masy czekoladowej, dalej mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać.
Gruszki obrać, podzielić każdą na 4 części, wyciąć gniazda nasienne. Można zostawić ogonki.
Do 10 foremek włożyć po równej części ciasta. Zatopić w każdej babeczce ćwiartkę gruszki. Piec ok. 20 minut. Przestudzone polać sosem.
Sos. Rozgrzać śmietankę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.
Z “Moich wypieków” z moimi zmianami.
1 thoughts on “Babeczki brownie z gruszkami”