Boczniaki po kaszubsku

Bardzo lubię boczniaki i wykorzystuję je do wielu potraw: flaczki, ze śmietaną i makaronem, jako farsz do tart i naleśników, dodatek do pulpetów, panierowane, risotto, do jajek. Nie dość, że są smaczne, to także zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tak cenny błonnik, białko, witaminy z grupy B, wit. D, szereg minerałów (w tym potas i selen).

A boczniaki po kaszubsku? Odkryłam w 2018 roku na blogu Jadłonomia i przygotowuję do dziś. Sprężyste grzyby w słodko-słono-kwaśno-korzennym sosie. Cudowna przystawka, przekąska, ale także wyśmienicie sprawdzają się na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem, drobnym makaronem (muszelki, kolanka) czy kaszą.

Boczniaki po kaszubsku, grzyby korzenne z pomidorami
Boczniaki po kaszubsku

Składniki boczniaków po kaszubsku:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula czerwona (może być zwykła)
  • 6-8 śliwek suszonych (mogą być kalifornijskie, wtedy potrawa jest bardziej słodka lub wędzone, wtedy jest bardziej zdecydowana i podwędzana)
  • 2 goździki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (jeśli jedzą dzieci 1/2)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz (najlepiej tłuczony/młotkowany)
  • 3 łyżki koncentratu
  • 3 łyżki octu (u mnie winny lub jabłkowy)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (uwaga na wersję bezglutenową, wtedy sos bezglutenowy)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Jak zrobić boczniaki po kaszubsku?

Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Usmażyć na bardzo dużej patelni na oleju. Jeśli patelnia jest mała, podzielić grzyby na dwie części i oddzielnie usmażyć (inaczej grzyby zamiast smażyć, będą się dusić). Zdjąć z patelni, osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (jeśli zachodzi taka potrzeba). Cebulę pokroić w piórka, śliwki w paski, smażyć chwilę na oleju, po czym dodać ziele, goździki, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i smażyć razem, mieszając aż zmięknie cebula. Do miękkiej cebuli dodać pozostałe przyprawy, chwilę smażyć, po czym dodać boczniaki i jeszcze przez chwilę dusić razem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *