Surówka z papryki

Prawie sezon paprykowy! Stąd odmiana, do obiadu surówka z papryki, pomidora, jabłka i cebuli. Proste składniki, niby nic, a jednak to jedna z naszych od lat ulubionych surówek. Może to urok domowej kuchni, smak wspomnień, nostalgia, nieważne, sałatkę w sezonie paprykowym robimy na okrągło, a poza nim też czasami kusimy się na odmianę 🙂

Sałatka świetnie pasuje do dań z grilla.

Surówka z papryki, jabłek i cebuli
Surówka z papryki

Na zdjęciu z kolankami z fasolą w sosie pomidorowym.

Składniki surówki z papryki:

  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 jabłko
  • 1 nieduża cebula
  • sos: 1 łyżka oliwy/oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z papryki?

Paprykę, pomidor, jabłko umyć i osuszyć. Jabłko i cebulę obrać. Paprykę przekroić i wyjąć gniazda nasienne. Składniki sosu wymieszać. Paprykę, pomidor, jabłko, cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać, polać sosem. Można posypać natką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Surówka z papryki, jabłek i cebuli
Surówka z papryki
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.