Prawie sezon paprykowy! Stąd odmiana, do obiadu surówka z papryki, pomidora, jabłka i cebuli. Proste składniki, niby nic, a jednak to jedna z naszych od lat ulubionych surówek. Może to urok domowej kuchni, smak wspomnień, nostalgia, nieważne, sałatkę w sezonie paprykowym robimy na okrągło, a poza nim też czasami kusimy się na odmianę 🙂
Sałatka świetnie pasuje do dań z grilla.
Na zdjęciu z kolankami z fasolą w sosie pomidorowym.
Składniki surówki z papryki:
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 jabłko
- 1 nieduża cebula
- sos: 1 łyżka oliwy/oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z papryki?
Paprykę, pomidor, jabłko umyć i osuszyć. Jabłko i cebulę obrać. Paprykę przekroić i wyjąć gniazda nasienne. Składniki sosu wymieszać. Paprykę, pomidor, jabłko, cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać, polać sosem. Można posypać natką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.