Kolanka z fasolą w sosie pomidorowym

Ciągle piszę o strączkach. O tym jakie są zdrowe, że powinny zastępować mięso 3-4 razy w tygodniu, że świetnie smakują, że można z nich zrobić wiele smacznych dań (także desery) i ciągle spotykam się z pytaniem, ale co z tymi strączkami, no bo znów fasolka po bretońsku czy zupa fasolowa? Dlatego na blogu zamieszczam co jakiś czas nowe przepisy ze strączkami i wstawiłam specjalną zakładkę – strączki. A co u mnie nowego ze strączków? Mam cudowny pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków (już na blogu), fasolę z suszonymi śliwkami i korzeniami (to pewnie w sezonie zimowym), fasolkę po bretońsku w wersji wegańskiej, w planach – tort z fasoli, a dziś proste danie obiadowe – makaron kolanka z fasolą i sosem pomidorowym, do tego koniecznie surówka może z białej kapusty albo z papryki?

Makaron z fasolą w sosie pomidorowym
Kolanka z fasolą w sosie pomidorowym

Składniki kolanek z fasolą w sosie pomidorowym:

  • 200 – 300 g makaronu kolanka
  • jeden duży kubek ugotowanej fasoli (pojemność ok. 350 ml)
  • 2-3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
  • przyprawy: oregano, bazylia, ostra papryka, ew. 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, sól, pieprz
  • ew. natka lub koper do posypania dania, twardy ser żółty do starcia

Jak zrobić kolanka w sosie pomidorowym z fasolą?

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać starty czosnek, passatę, fasolę, przyprawy, dusić razem 15-20 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połączyć z fasolą z pomidorami. Przed podaniem posypać natką lub koprem i ew. startym żółtym serem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.