Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na powidła morelowe. W podobny sposób przygotowuję powidła wiśniowe. Zero cukru, odrobina soli i szczypta cierpliwości oto cały przepis. Powidła wiśniowe gotuję odrobinę dłużej niż morelowe – zwykle owoce są bardziej soczyste, a oprócz tego zawierają mniej pektyny. Powidła są bardziej kwaśne i mniej słodkie od tych z moreli czy śliwek, ale równie pyszne.
Inne przetwory z wiśni znajdziesz TU m.in. konfiturę babciną z wiśni, konfiturę z zielonym pieprzem, suszone wiśnie, nalewkę z wiśni, czekowiśnię i wiele innych.
Składniki powideł wisniowych:
- wiśnie
- odrobina wody na dno garnka
- szczypta soli
Jak zrobić powidła wiśniowe?
Wiśnie umyć, usunąć pestki. Przygotowane owoce przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli i odrobinę wody. Gotować, mieszając, na wolnym ogniu do uzyskania oczekiwanej konsystencji. U mnie jest to zwykle ok. 3-4 godzin i gotowanie rozkładam na dwa dni. Zazwyczaj przygotowuję takie powidła z 4-5 kg owoców. Powidła przekładać do przygotowanych słoików – umytych i wyparzonych*, zakręcać. Stawiać słoiki do góry nogami, przykryć grubą ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia pasteryzować 20 -25 minut**.
*wstawiam umyte słoiki do piekarnika, włączam piekarnik na 105 stopni C z termoobiegiem i ustawiam czas na 20 minut.
**wstawiam słoiki do zimnego piekarnika, ustawiam czas na 20 minut i włączam piekarnik na 130-160 stopni C. Zostawiam słoiki w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.