Powidła wiśniowe

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na powidła morelowe. W podobny sposób przygotowuję powidła wiśniowe. Zero cukru, odrobina soli i szczypta cierpliwości oto cały przepis. Powidła wiśniowe gotuję odrobinę dłużej niż morelowe – zwykle owoce są bardziej soczyste, a oprócz tego zawierają mniej pektyny. Powidła są bardziej kwaśne i mniej słodkie od tych z moreli czy śliwek, ale równie pyszne.

Inne przetwory z wiśni znajdziesz TU m.in. konfiturę babciną z wiśni, konfiturę z zielonym pieprzem, suszone wiśnie, nalewkę z wiśni, czekowiśnię i wiele innych.

przetwory z owoców
Powidła wiśniowe

Składniki powideł wisniowych:

  • wiśnie
  • odrobina wody na dno garnka
  • szczypta soli

Jak zrobić powidła wiśniowe?

Wiśnie umyć, usunąć pestki. Przygotowane owoce przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli i odrobinę wody. Gotować, mieszając, na wolnym ogniu do uzyskania oczekiwanej konsystencji. U mnie jest to zwykle ok. 3-4 godzin i gotowanie rozkładam na dwa dni. Zazwyczaj przygotowuję takie powidła z 4-5 kg owoców. Powidła przekładać do przygotowanych słoików – umytych i wyparzonych*, zakręcać. Stawiać słoiki do góry nogami, przykryć grubą ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia pasteryzować 20 -25 minut**.

*wstawiam umyte słoiki do piekarnika, włączam piekarnik na 105 stopni C z termoobiegiem i ustawiam czas na 20 minut.

**wstawiam słoiki do zimnego piekarnika, ustawiam czas na 20 minut i włączam piekarnik na 130-160 stopni C. Zostawiam słoiki w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Powidła wiśniowe - przetwory z owoców
Powidła wiśniowe
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.