Flaczki z boczniaków

Cudowna zupa z boczniaków. Pikantna, rozgrzewająca i bezmięsna. Kolejna odsłona flaczków, bez flaków :).

flaczki z boczniaków, wegetariańska zupa grzybowa

Inne flaczki:

Flaczki z drobiu

Flaczki z pstrąga

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła

Przyprawy:

  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy

Jak zrobić flaczki z boczniaków?

Marchewki, pietruszkę, seler – zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na 1/2 łyżce masła. Dodać 1 l wody, pozostałe warzywa oraz listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotować 7-10 minut. W tym czasie pokroić boczniaki w paski, podsmażyć na pozostałym maśle (2-3 minuty), przełożyć do garnka z warzywami i chwilę pogotować. Dodać roztarty w dłoniach majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Zestawić z ognia i odstawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. 

Podawać ze świeżym chlebem lub bagietką.

flaczki z boczniaków, wegetariańska zupa grzybowa
flaczki z boczniaków

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *