Cudowna zupa z boczniaków. Pikantna, rozgrzewająca i bezmięsna. Kolejna odsłona flaczków, bez flaków :).
Inne flaczki:
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
Przyprawy:
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka imbiru
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy
Jak zrobić flaczki z boczniaków?
Marchewki, pietruszkę, seler – zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na 1/2 łyżce masła. Dodać 1 l wody, pozostałe warzywa oraz listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotować 7-10 minut. W tym czasie pokroić boczniaki w paski, podsmażyć na pozostałym maśle (2-3 minuty), przełożyć do garnka z warzywami i chwilę pogotować. Dodać roztarty w dłoniach majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Zestawić z ognia i odstawić na kilka minut, by smaki przegryzły się.
Podawać ze świeżym chlebem lub bagietką.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Flaczki z boczniaków”