Chleb z kaszy gryczanej

Raz na tydzień piekę chleb, zwykle ten sam. Znajduję lub wymyślam jakiś, zakochuję się w nim i piekę na okrągło, wprowadzając drobne modyfikacje. Teraz moim ulubionym chlebem jest chleb gryczany na miodzie z kminkiem, wcześniej bez przerwy piekłam chleb zmieniający życie, a jeszcze wcześniej jaglany na mleku. Od czasu do czasu szukam nowego smaku, próbuję i zakochuję się w nowym albo pozostaje przy starym wypieku. I tak wypróbowałam chleb z kaszy gryczanej bez dodatku drożdży, który pojawia się na różnych blogach. Upiekłam chleb w sobotę, ale przygotowania zaczęłam od środy, bo kasza do wypieku musi fermentować. I…jest dobry, intensywnie gryczany, elastyczny (co jest raczej nietypowe dla chlebów bezglutenowych), fit, ale nie uwiódł mnie i pozostaje przy gryczanym na miodzie z kminkiem.

Skorzystałam z przepisu z “Dorota smakuje”

bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z dodatkiem czarnuszki
bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 0,5 kg kaszy gryczanej (ważna jest jakość kaszy, użyłam białej, niepalonej, bio)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • garść dowolnych nasion (+ ew. do posypania)

Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej?

Kaszę zalać wodą i odstawić na 48 godzin. Można od czasu do czasu zamieszać. W tym czasie kasza fermentuje.

Po ww. czasie dodać sól i zmiksować na raczej gładką masę. Dodać nasiona lub pestki (u mnie czarnuszka i siemię lniane), zamieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kolejne 12 godzin.

Po 12 godzinach chleb można posypać nasionami.

Rozgrzać piekarnik do 180 °C, wstawić chleb i piec 80 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.