Przepyszny chleb z mąki gryczanej z dodatkiem miodu. Mięsisty, wręcz gliniasty, przypomina (?) żytni.
Przepis na chleb gryczany na miodzie:
Składniki:
- 400 g mąki gryczanej (u mnie pełnoziarnista)
- 200 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki)
- 50 g drożdży
- 3 łyżki miodu (dodaję gryczany)
- 1 łyżka soli
- 500 ml letniej wody
Jak zrobić chleb gryczany na miodzie?
Foremkę o wymiarach 30×11 cm posmarować masłem lub olejem.
Mąkę gryczaną, owsianą, sól wymieszać. Drożdże połączyć z miodem i wodą. Płyn dodać do mieszanki mącznej i dobrze wyrobić, można łyżką. Ciasto jest gęste, gdyby okazało się zbyt ścisłe, dodać wody. Przełożyć do foremki i zostawić w piekarniku w temperaturze 30 °C na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozgrzać piekarnik do 180 °C, wstawić chleb i piec 60 minut. Po ww. czasie wyjąć z pieca. Ostudzić na kratce (wyjęty z formy).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ze strony “Olga Smile”.
Inne bezglutenowe chleby:
1 thoughts on “Chleb gryczany na miodzie”