Chleb kminkowy (bezglutenowy)

Ostatnio nabyłam drogą kupna książkę “Kuchnia polska bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej i generalnie jestem nią zachwycona. W książce są tezy i prawdy bliskie mojemu sercu, typu: zmień chemię na jedzenie, kuchnia bezglutenowa nie jest nudna i pozwala zapoznać się ze smakami i produktami niestandardowymi acz ciekawymi, gluten jest obecny wszędzie, nawet w produktach, których nie podejrzewamy o taki składnik (choćby sos sojowy). Książka zawiera patenty na chleby, pierogi, naleśniki, czyli dania, które najtrudniej zrobić, gdy brakuje glutenu. Ma też wady (?), ale są to wady tylko z mojego punktu widzenia. Zamiast cukru autorki używają ksylitolu, czyli produktu pozyskiwanego z brzozy, a większość alergii w Polsce, to właśnie uczulenia na brzozę! Oprócz tego dość częstym składnikiem dań są wiórki kokosowe i mąka kokosowa, a brakuje mi kaszy krakowskiej. Ale to wszytko drobiazgi! Książka jest ciekawa i ładnie napisana.

Korzystając z przepisów autorek piekłam naleśniki, krokiety i chleb. Jako pierwszy pokazuję chleb kminkowy. Polecam, szczególnie wielbicielom kminku.

chleb kminkowy_chleb bez glutenu_chleb na drożdżach_domowe pieczywo

W tle chleba indyk faszerowany suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 10 g poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
  • 13 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki kminku + ew. do posypania wierzchu
  • 1 łyżeczka soli (autorki dodały mniej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500-550 ml ciepłej wody
  • ew. 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki suche za wyjątkiem cukru (mąki: gryczana, kukurydziana, ryżowa, popping, kminek, sól, ew. pieprz). Drożdże rozmieszać z cukrem (do rozpuszczenia), połączyć z wodą. Składniki suche i mokre połączyć dokładnie mieszając. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie 40-50 minut). Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem lub oliwą, wygładzić wierzch, posypać ew. kminkiem i ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (40-50 minut).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C przez 25 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180 °C i jeszcze piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć z formy na kratkę i wystudzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb kminkowy_chleb bez glutenu_chleb na drożdżach_domowe pieczywo

Inne chleby bez glutenu:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.