Ostatnio nabyłam drogą kupna książkę “Kuchnia polska bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej i generalnie jestem nią zachwycona. W książce są tezy i prawdy bliskie mojemu sercu, typu: zmień chemię na jedzenie, kuchnia bezglutenowa nie jest nudna i pozwala zapoznać się ze smakami i produktami niestandardowymi acz ciekawymi, gluten jest obecny wszędzie, nawet w produktach, których nie podejrzewamy o taki składnik (choćby sos sojowy). Książka zawiera patenty na chleby, pierogi, naleśniki, czyli dania, które najtrudniej zrobić, gdy brakuje glutenu. Ma też wady (?), ale są to wady tylko z mojego punktu widzenia. Zamiast cukru autorki używają ksylitolu, czyli produktu pozyskiwanego z brzozy, a większość alergii w Polsce, to właśnie uczulenia na brzozę! Oprócz tego dość częstym składnikiem dań są wiórki kokosowe i mąka kokosowa, a brakuje mi kaszy krakowskiej. Ale to wszytko drobiazgi! Książka jest ciekawa i ładnie napisana.
Korzystając z przepisów autorek piekłam naleśniki, krokiety i chleb. Jako pierwszy pokazuję chleb kminkowy. Polecam, szczególnie wielbicielom kminku.
W tle chleba indyk faszerowany suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 10 g poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
- 13 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki kminku + ew. do posypania wierzchu
- 1 łyżeczka soli (autorki dodały mniej)
- 1 łyżeczka cukru
- 500-550 ml ciepłej wody
- ew. 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki suche za wyjątkiem cukru (mąki: gryczana, kukurydziana, ryżowa, popping, kminek, sól, ew. pieprz). Drożdże rozmieszać z cukrem (do rozpuszczenia), połączyć z wodą. Składniki suche i mokre połączyć dokładnie mieszając. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie 40-50 minut). Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem lub oliwą, wygładzić wierzch, posypać ew. kminkiem i ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (40-50 minut).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C przez 25 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180 °C i jeszcze piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć z formy na kratkę i wystudzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne chleby bez glutenu: