Babka karnawałowa

Kto powiedział, że babki muszą pojawiać się tylko na Wielkanoc? U nas babka karnawałowa – puszysta, z rodzynkami i pierzynką z cukru pudru.

Dal wszystkich wielbicieli babek i babeczek ;).

Z „Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepisy Czytelników – Ciasta i Ciasteczka”.

babka karnawałowa_babka ucierana_babka piaskowa_babka z rodzynkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka rodzynek + odrobina mąki ziemniaczanej do ich otoczenia
  • cukier puder do oprószenia babki

Wykonanie:

Przygotować formę do babki z kominem – posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Połączyć z miękkim masłem, dodać sok z cytryny.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do mąki z masłem dodać 3-4 łyżki masy jajecznej wymieszać. Dalej dodawać jajka z cukrem w trzech częściach za każdym razem delikatnie (acz dokładnie) mieszając.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. godziny (lub do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka karnawałowa_babka ucierana_babka piaskowa_babka z rodzynkami

Inne babki, które z powodzeniem mogą pojawić się w karnawale:

piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  Babka pomarańczowa na białkach_babka  babka z gotowanych pomarańczy_babka z owocami_kuchnia hiszpańska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *