Mój nowy chleb. Bezglutenowy. Smak gryki wyraźnie uwypukla kasza. Ona też sprawia, że chleb jest bardziej wilgotny i elastyczny niż chleb gryczano-jaglany. Moim zdaniem lepszy, ale osoby, które nie przepadają za kaszą gryczaną, niech wybiorą bardziej delikatny i stonowany w smaku gryczano-jaglany.
Z bloga “Ciast.Co”.
Składniki:
- 500 g maki gryczanej
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju + do posmarowania formy i chleba
- 4 łyżeczki cukru
- 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
- 425 ml wody
Wykonanie:
Kaszę ugotować i ostudzić. Pozostałe składniki – mąkę, sól, cukier, olej, drożdże, wodę – zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Całość powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie dodać mąki lub wody. Całość wymieszać z kaszą.
Przełożyć do posmarowanej olejem foremki. Wygłodzić powierzchnię chleba i posmarować olejem.
Przykryć ściereczką. Zostawić, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C.
Upieczony wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę, by chleb nie zaparował i wystudzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe chleby: