Konfitura brzoskwiniowa to smak, zapach, kolor lata zamknięty w słoiku. Słodka, z nutą pomarańczową, tradycyjna konfitura do herbaty, kaszy, naleśników, twarogu, pieczywa.
Źródło przepisu.
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń (obranych ze skóry i wypestkowanych)
- 1 kg cukru
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (można zamienić na amaretto)
Wykonanie:
Brzoskwinie włożyć do garna, zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Wyjąć z wody, obrać ze skóry, wypestkować i 2/3 pokroić w kostkę. Pozostałe zmiksować, dodać do nich cukier i zagotować. Do wrzącego musu włożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i likier. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji*. W czasie gotowania szumować** (zbierać pianę) i mieszać potrząsając garnkiem (nie łyżką, by owoce zachowały kształt).
Przekładać do wyprażonych***, jeszcze ciepłych słoików. Zakręcać i odwracać do góry dnem. Zostawić do wystudzenia przykrywając ręcznikiem kuchennym. Jeśli pokrywki po wystudzeniu są wklęsłe, nie pasteryzować.
*Konsystencję najlepiej sprawdzić wlewając odrobinę na zimny talerzyk. Gdy masa przestygnie, można ocenić stan wygotowania konfitury.
**Szumowina, czyli piana tworząca się podczas gotowania na powierzchni konfitury. To zanieczyszczenia, które powodują, że konfitura nie jest klarowna.
***Umyte, sprawdzone słoiki i pokrywki prażę w piekarniku przez 40 minut w 105 °C.
Znajdź mnie na fb.