Konfitura brzoskwiniowa

Konfitura brzoskwiniowa to smak, zapach, kolor lata zamknięty w słoiku. Słodka, z nutą pomarańczową, tradycyjna konfitura do herbaty, kaszy, naleśników, twarogu, pieczywa.

Źródło przepisu.

konfitura brzoskwiniowa_słodkie przetwory_konfitura tradycyjna

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń (obranych ze skóry i wypestkowanych)
  • 1 kg cukru
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (można zamienić na amaretto)

konfitura brzoskwiniowa_słodkie przetwory_konfitura tradycyjna

Wykonanie:

Brzoskwinie włożyć do garna, zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Wyjąć z wody, obrać ze skóry, wypestkować i 2/3 pokroić w kostkę. Pozostałe zmiksować, dodać do nich cukier i zagotować. Do wrzącego musu włożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i likier. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji*.  W czasie gotowania szumować** (zbierać pianę) i mieszać potrząsając garnkiem (nie łyżką, by owoce zachowały kształt).

Przekładać do wyprażonych***, jeszcze ciepłych słoików. Zakręcać i odwracać do góry dnem. Zostawić do wystudzenia przykrywając ręcznikiem kuchennym. Jeśli pokrywki po wystudzeniu są wklęsłe, nie pasteryzować.

*Konsystencję najlepiej sprawdzić wlewając odrobinę na zimny talerzyk. Gdy masa przestygnie, można ocenić stan wygotowania konfitury.

**Szumowina, czyli piana tworząca się podczas gotowania na powierzchni konfitury. To zanieczyszczenia, które powodują, że konfitura nie jest klarowna.

***Umyte, sprawdzone słoiki i pokrywki prażę w piekarniku przez 40 minut w 105 °C.

Znajdź mnie na fb.

konfitura brzoskwiniowa_słodkie przetwory_konfitura tradycyjna

akcja przetwory_cukinia w occieInne przetwory:

konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  dżem malinowy_słodkie przetwory_domowe przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *