Moim ulubionym dżemem malinowym jest dżem bez dodatków, ale część rodzinki uwielbia odmianę z kiwi, część z dodatkiem cytryny, czy limonki. Poniżej przepisy na obie wersje.
Składniki dżemu I:
- 0,4 kg malin
- 0,6 kg obranego kiwi
- 100 g banana
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Wykonanie:
Kiwki pokroić na drobne części, banana zmiażdżyć. Maliny, kiwi, banana połączyć, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie zagotować ciągle mieszając i gotować 3 minuty. Masę przełożyć do przygotowanych słoików (mój sposób przygotowania słoików TU).
Składniki dżemu II:
- 1 i 1/2 kg malin
- sok i skórka z cytryny lub limonki
- 0,5 kg cukru żelującego 1:3
- ew. kieliszek wiśniówki
Wykonanie:
Maliny, sok i skórkę z cytryny zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Po ww. czasie zagotować i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Minutę przed końcem gotowania dodać ew. wiśniówkę. Przełożyć do przygotowanych słoików. Stawiać do góry dnem na kilka minut.
Uwaga:
*w mojej ulubionej wersji pomijam wszelkie dodatki.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory owocowe: