Kolejne ciasto dla wszystkich, którym brakuje czasu, których zniechęca długie siedzenie w kuchni, zwłaszcza gdy za oknem upał. Owoce można dowolnie zmieniać. A ja nie mogłam oprzeć się papierówkom.
Z blogu “I love bake”.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku
- 500 – 600 g obranych, pokrojonych i pozbawionych gniazd nasiennych papierówek lub innych owoców
- 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- cukier do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt, olej, mąkę z proszkiem. Przelać do przygotowanej foremki o wymiarach 22 x 33 cm. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 °C 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Schłodzone ciasto oprószyć pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne wypieki: