Grill z arbuza

Z cyklu zabawy kulinarne – grill z arbuza. Zabawny deser, sałatka, zdrowa przekąska na lato. Radość sprawia i jedzenie, i przygotowanie. Zwłaszcza młodsza część rodzinki była zachwycona pomysłem. Czasza grilla to arbuz, nóżki – seler naciowy, węgiel – jeżyny (można dodać kilka malin, wtedy węgiel będzie się żarzył), szaszłyki – to owoce.

Przepis z TEJ strony.

Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

Składniki:

  • arbuz
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • jeżyny (węgiel)
  • różne owoce na szaszłyki
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Selery włożyć do zimnej wody i odstawić na noc do lodówki. Odkroić 1/3 arbuza. Obie części wydrążyć. Za pomocą patyczków przymocować łodygi selera do większej części arbuza, w ten sposób by powstał trójnóg (wzmocniliśmy dodatkowo konstrukcję patyczkami do szaszłyków). Na dno grilla położyć jeżyny (+ ew. maliny), przymocować patyczki – ruszt. Przygotować szaszłyki owocowe. Na „ruszcie” położyć szaszłyki.

Miłej zabawy :).

Znajdź mnie na fb.

Grill dodaję do akcji „Jeżyny”.

Inne zabawy kulinarne:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  Babeczki motylki_ciasto ucierane_cupcakes_babeczki z kremem_dania dla dzieci_kinderbal  Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *