Domowy keczup

Z cyklu przetwory – domowy keczup. Rewelacyjny, najlepszy, przepyszny domowy wyrób. Odkąd poznałam jego smak (oj, dawno), zaprzestałam kupowania keczupów. Sezon pomidorowy w pełni, warto go przyrządzić i cieszyć się smakiem w zimowe wieczory.

Specjalność mamy Heleny.

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 25 dag cebuli
  • 0,5 kg warzyw (pietruszka, marchew, seler)
  • 1-2 papryki
  • 0,5 słoiczka musztardy
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 dag pieprzu
  • 200 ml octu
  • liść laurowy

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać. Paprykę i jabłka pozbawić gniazd nasiennych (jabłek nie obierać). Pomidory, cebulę, paprykę, jabłka, warzywa zmielić. Otrzymaną masę odstawić na 24 godziny (przykryć i od czasu do czasu zamieszać). Po ww. czasie gotować 3 godziny, dodać pozostałe składniki i dalej gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do przygotowanych słoiczków. Odwracać do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

Keczup dołączam do akcji „Warzywa psiankowate”.

akcja_warzywa psiankowate_domowy keczup

Inne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *