Są takie dania, które na stałe goszczą w naszym domu, a nie ma ich na blogu. Dlaczego? Trudno powiedzieć. Za szybko zjadamy? Często robię, a więc kiedyś wstawię? Do takich potraw należy m.in. chleb orkiszowy na zakwasie. Chleb bardzo prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności piekarniczych, potrzebuje jedynie czasu i dobrego zakwasu. A jest niesamowicie pyszny, zdrowy (połowę mąki stanowi mąka pełnoziarnista – źródło błonnika), długo utrzymuje świeżość, ale najlepszy jest, jeszcze ciepły, z masłem i powidłami.
Składniki chleba orkiszowego na zakwasie:
- 220 g dokarmionego zakwasu
- 325 g letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki orkiszowej (250 g pełnoziarnistej i 250 jasnej)*
- 1,5 łyżeczki soli
Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie?
Przed przygotowaniem chleba – dzień przed. Zakwas wyjąć z lodówki i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie dokarmić zakwas, tzn. przełożyć do miski, dosypać ok. 100-150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dolać tyle letniej wody, by całość miała konsystencję gęstego ciasta (tak jak na racuchy) czy budyniu. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na noc.
Następnego dnia. Zakwas pozostawiony na noc – wymieszać, odmierzyć 220 g, a pozostałą część przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. To będzie nasza baza do przygotowania następnego chleba. Do odmierzonego zakwasu dodać 325 g letniej wody, cukier. Całość połączyć. Wsypać mąki, sól i ponownie dobrze wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po godzinie ponownie przemieszać, przykryć ściereczką i zostawić na kolejną godzinę. Gdy minie kolejna godzina, przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, foremkę przykryć ściereczką i teraz trzeba poczekać 4-5 godzin (w zależności od temperatury w pomieszczeniu; im chłodniej, tym ciasto odpoczywa dłużej). W tym czasie chleb będzie rósł. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C (z parą; jeśli nie mamy tej opcji w piekarniku, pod formę z chlebem można podstawić naczynie z wodą). Chleb przekroić na środku wzdłuż tępym nożem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 35-40 minut. Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce.
*jeśli nie jesteś przyzwyczajony do produktów pełnoziarnistych wypróbuj, na początek, proporcji 200 g mąki pełnoziarnistej i 300 g mąki białej.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Chleb orkiszowy na zakwasie”