Sznycle po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku to rozbite mięso w panierce z mąki, jajka i bułki. Coś ten przepis przypomina? Tak, tak sznycel to rodzina z naszym schabowym. A czym się różnią od ogólnie znanego dania? Mięso to zwykle cielęcina, choć na stronach turystycznych o Austrii przeczytałam, że może to być i kurczak, i indyk. Kotlet podawany jest lekko skropiony sokiem z cytryny i z masłem czosnkowym z pietruszką. Dorobne zmiany, ale jak różnica. Zachęcam do spróbowania, dla odmiany, oczywiście 🙂

Kotlet z indyka w panierce; schabowy inaczej
Sznycle po wiedeńsku

Składniki sznycli wiedeńskich:

  • 1 kg mięsa z piersi indyka/kurczaka/cielęciny
  • 2 jajka
  • mąka pszenna (ew. ryżowa w wersji bezglutenowej) do panierowania
  • bułka tarta (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa) do panierowania
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny
  • masło czosnkowe (pełna łyżka masła, ząbek czosnku, 2-3 gałązki natki)

Jak zrobić sznycle po wiedeńsku?

Mięso pokroić w plastry ok. 1 cm.

Z mięsa uformować owalne kotlety, lekko rozbić, oprószyć pieprzem i posoli.

Jajka roztrzepać na talerzu. Do kolejnego talerza wsypać mąkę, do trzeciego bułkę.

Panierować kotlety wg. schematu: mąka-jajko-bułka.

Masło połączyć z roztartym czosnkiem, solą i posiekaną drobno natką.

Kotlety podawać z plasterkiem cytryny i masłem czosnkowo-pietruszkowym.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.