W świątecznym klimacie korzenne ciastka owsiane. Błyskawiczna, słodka przekąska na mikołajki.
Składniki korzennych ciastek owsianych:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 6 łyżek mąki owsianej
- 1 szklanka cukru
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- szczypta soli
- szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały lub orzechy, żurawina)
Jak zrobić korzenne ciastka owsiane?
Masło, mleko, kakao, cukier, przyprawy korzenne włożyć do garnka i powoli rozpuścić. Przestudzić.
Umyć, osuszyć i ew. rozdrobnić bakalie.
Mąkę, płatki, proszek do pieczenia wymieszać.
Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia.
Do przestudzonej masy dodać jajka, mieszankę z płatkami i wymieszać. Dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Kłaść nieduże ciasteczka, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka lekko rozpłyną się.
Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej. W takim wypadku mąkę owsianą i płatki owsiane zwykłe trzeba zastąpić bezglutenowymi, proszek do pieczenia, proszkiem bezglutenowym.