Pyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie.
Składniki ciastek orzechowych:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag zmielonych orzechów
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- kilka kropel soku cytrynowego
Przełożenie:
- marmolada/dżem morelowy
- 100 g czekolady + łyżka masła
- połówka orzecha na każde ciastko
Przepis na markizy orzechowe:
Mąkę, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Po upieczeniu zdejmować z blach i studzić na kratce. Zimne przekładać marmoladą.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Masą smarować wierz ciasteczek, na górze przyklejać połówkę orzecha.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Kuchni Broni”.
Inne przepisy na casteczka:
1 thoughts on “Markizy orzechowe”