Oj, dawno nie robiłam tych ciasteczek. Mama znalazła formę do pieczenia i oto są. Kruche, z nadzieniem mleczno-czekoladowym, ciekawie wyglądają i są baaaardzo dobre.
Przepis na ciasto z blogu “Poezja smaku”. Przepis na nadzienie własny (można go zobaczyć tu i tu).
Składniki foremek:
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 25 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Składniki masy:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 2 łyżki kakao
- wanilia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- ulubione bakalie
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki o średnicy 1 cm. Wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec z na jasnozłoty kolor.
Mleko, masło, cukier, wanilię, kakao zagotować. Masę przestudzić i dodać do niej bakalie i mleko w proszku. Wypełniać nadzieniem orzeszki, sklejać po dwa. Zostawić do stężenia.
Przepis na ok. 90 ciasteczek (robiłam z połowy porcji).
Znajdź mnie na fb.