Nasze ulubione wafelki, zwane specjałem w waflu, robię od wielu lat. Niezmiennie cieszą się olbrzymim powodzeniem, mało tego grono ich wielbicieli powiększa się. Próbowałam zamieścić je na blogu już kilka razy, niestety za każdym razem do zdjęcia pozowały okruszki. Teraz w końcu udało się.
Składniki:
- 4 duże prostokątne wafle
- pół szklanki mleka
- 25 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao (u mnie DecoMorreno)
- cukier waniliowy
- 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
- ulubione bakalie
- ew. rum lub olejek rumowy
Wykonanie:
Przygotować bakalie. Dwa wafle pokruszyć na kawałki. Mleko, cukier, masło, kakao, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie, pokruszone wafle. Rozsmarować na jednym waflu, przykryć drugim, przycisnąć deseczką i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Pokroić w romby, kwadraty lub prostokąty.
Smacznego 🙂
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Wafelki, czyli specjał w waflu”