Tarta cytrynowa

Ten przepis znalazłam niedawno w ” Wysokich Obcasach” dzięki Marcie Gessler. Spróbowałam i wiem, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast, tak jak tarta z jabłkami. Smak maślanego ciasta miesza się ze słodko-kwaśnym nadzieniem cytrynowym, orzeźwiające i zachwycające w smaku.

Składniki ciasta:

  • 100g cukru pudru
  • 200g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 300g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki masy:

  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 200g cukru
  • 170 g masła pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 4 żółtka

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Wtedy dodać żółtko rozmieszane z wodą. Całość zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą należy spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na wysypanym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty
( 28 cm). Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem
( trzymam w słoiku wymytą i wysuszoną czerwoną drobną fasolkę, której używam tylko w tym celu – do obciążania ciast; w przeźroczystym słoiczku jest też ładną ozdobą kuchni) i piec około 20 min w temperaturze 180°C. Następnie wyjąć formę z pieca, zdjąć papier i odstawić do ostudzenia.

Do rondla wlać sok cytrynowy, dołożyć skórkę, cukier i masło, podgrzać na małym ogniu,
aż masło się rozpuści. W misce wymieszać jaja i żółtka. Delikatnie wlać podgrzany sok
z masłem, cały czas mieszając. Następnie masę przelać ponownie do rondla, podgrzewać
i mieszać trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć i pojawią się bąbelki. Wtedy na przygotowany spód przelać cytrynową masę i wstawić na 10 min. do rozgrzanego do 180 º C piekarnika. Jeść po ostudzeniu. Można podawać z bitą śmietaną ubitą z cukrem i wanilią lub skórką limonkową
( ja dodałam cytrynową).

Wg: Marta Gessler: ” Tarta cytrynowa”. [W:] Wysokie Obcasy, 19 maja

tarta cytrynowa_kwaśna masa_maślany kruchy spód

Znajdź mnie na fb.

Inne wypieki z kremem:

karpatka  Ciasto W-Z_kuchnia mazowiecka_ciasta z kremem  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Zuccotto di panettone w wersji polskiej_ciasta z kremem_kuchnia włoska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.