Wafelki, czyli specjał w waflu

Nasze ulubione wafelki, zwane specjałem w waflu, robię od wielu lat. Niezmiennie cieszą się olbrzymim powodzeniem, mało tego grono ich wielbicieli powiększa się. Próbowałam zamieścić je na blogu już kilka razy, niestety za każdym razem do zdjęcia pozowały okruszki. Teraz w końcu udało się.

Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

Składniki:

  • 4 duże prostokątne wafle
  • pół szklanki mleka
  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao (u mnie DecoMorreno)
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie
  • ew. rum lub olejek rumowy

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Dwa wafle pokruszyć na kawałki. Mleko, cukier, masło, kakao, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie, pokruszone wafle. Rozsmarować na jednym waflu, przykryć drugim, przycisnąć deseczką  i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Pokroić w romby, kwadraty lub prostokąty.

Wafelki dodaję do akcji „Słodkie wakacje”.

Znajdź mnie na fb.

Inne nostalgiczne dania:

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe  Sernik wiedeński_sernik  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *