Zupa kukurydziana Oleńki

Składniki sugerują zwykłą zupę, a jednak jej smak zaskakuje i potwierdza tezę, że z pozornie prostych rzeczy można wyczarować pyszne danie.

Zupę ugotowałam w ramach wspólnego gotowania z Katie, whiness, marinią, lutką40, Edith, Dzikowcem, Beatrice, Elizą, Alisz, Kats oraz MartynCią:

Przepis Oleńki, prawdopodobnie z książki “Dania z drobiu” Biblioteczki Poradnika Domowego.

Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka z kością
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (najlepiej z natką)
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała cebulka
  • puszka kukurydzy
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka mąki
  • natka do posypania
  • kilka łyżek jogurtu
  • przyprawy (sól, 4-5 ziarenek pieprzu, 1 listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego)

Wykonanie:

Piersi kurczaka obrać ze skóry i tłuszczu włożyć do garnka z marchewką, pietruszką, porem, selerem, cebulą i przyprawami (bez soli, którą wsypuję w połowie gotowania) zalać 2,5 l wrzącej wody i gotować na małym ogniu 30 – 35 minut. To nie jest rosół, mięso ma być soczyste, dlatego do gotowania używam wrzątku. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć, przestudzić i pokroić mięso w kostkę, marchew w talarki.

Zimne masło rozetrzeć z mąką i zalać wrzącą zupą (postępowanie podobne jak w przypadku beszamelu, czy zasmażki, czyli lodowate składnik do gorących). Włożyć do zupy kukurydzę, pokrojoną marchew i mięso. Do każdej porcji zupy dodać kleks jogurtu i posiekaną natkę. Podawać z tostami lub grzankami. 

Zupę dodaję do akcji “Kukurydziane wariacje”.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Zupa kukurydziana Oleńki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.