Przetwory z charakterem VI

Uwielbiam robić przetwory. Pod koniec sezonu półki w mojej „piwniczce” uginają się. Mam już różne konfitury i dżemy: truskawkowe, jagodowe, porzeczkowe oraz kompoty czereśniowe. Teraz pora na wiśnie. Dzisiejsza szósta już odsłona przetworów z charakterem to konfitura wiśniowa z wiórkami kokosowymi, łącząca w sobie egzotykę kokosa ze słodyczą i kwasowością wiśni. Idealna do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, kanapek, twarogu. Robię ją od wielu lat, a przepis znalazłam w „Przyjaciółce”.

konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 5-7 dag wiórków kokosowych
  • ew. kieliszek likieru kokosowego

konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie połączyć z wiórkami kokosowymi i zasypać cukrem żelujący. Całość odstawić na 3-4 godziny. Zagotować mieszając i gotować 4 minuty. Likier dodać pod koniec gotowania. Przekładać do przygotowanych słoiczków (procedura tu).

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory z charakterem:

konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory  Konfitura truskawkowo-jagodowa_konfitury 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *