Uwielbiam robić przetwory. Pod koniec sezonu półki w mojej “piwniczce” uginają się. Mam już różne konfitury i dżemy: truskawkowe, jagodowe, porzeczkowe oraz kompoty czereśniowe. Teraz pora na wiśnie. Dzisiejsza szósta już odsłona przetworów z charakterem to konfitura wiśniowa z wiórkami kokosowymi, łącząca w sobie egzotykę kokosa ze słodyczą i kwasowością wiśni. Idealna do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, kanapek, twarogu. Robię ją od wielu lat, a przepis znalazłam w “Przyjaciółce”.
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- 5-7 dag wiórków kokosowych
- ew. kieliszek likieru kokosowego
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie połączyć z wiórkami kokosowymi i zasypać cukrem żelujący. Całość odstawić na 3-4 godziny. Zagotować mieszając i gotować 4 minuty. Likier dodać pod koniec gotowania. Przekładać do przygotowanych słoiczków (procedura tu).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z charakterem:
1 thoughts on “Przetwory z charakterem VI”