Livance do drożdżowe, czeskie placuszki. Zupełnie inne od naszych drożdżowych racuszków. Na początku zaskakuje wykonanie – ciasto jest lejące, jak na lane kluski, w niczym nie przypomina naszego ciasta racuchowego. Na dodatek do przygotowanej masy dodaje się ubite białka! Po upieczeniu, najlepiej na specjalnej patelni, są lekkie i puszyste. Smakują z jagodami i jogurtem, oprószone cukrem pudrem. Ale można także podać z dżemem, powidłami, musem, lodami, ubitą śmietaną, a my uwielbiamy z serkiem wiejskim.

Składniki czeskich placuszków:
- 270-300 g mąki
- 450 ml mleka
- 2 jajka
- 40 g drożdży
- 35 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z cytryny
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- drobne owoce
- jogurt/śmietana/lody
- dżemy/musy/konfitury/powidła
Jak zrobić livance?
Zrobić rozczyn – drożdże wymieszać z cukrem (odłożyć łyżkę), łyżką mąki i 50 ml mleka. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
Żółtka wymieszać dokładnie z pozostałym letnim mlekiem. Do płynu mlecznego dodać przesianą mąkę, otartą skórkę cytrynową i wyrośnięty rozczyn. Dobrze wymieszać.
Białka ubić z solą i z łyżką cukru na puszystą masę. Ubitą pianę delikatnie przełożyć do ciasta drożdżowego i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozgrzaną patelnię posmarować klarowanym masłem. Na gorącą patelnię nakładać ciasto na grubość palca i smażyć z dwóch stron rumiane placuszki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
