Livance – czeskie drożdżowe placuszki

Livance do drożdżowe, czeskie placuszki. Zupełnie inne od naszych drożdżowych racuszków. Na początku zaskakuje wykonanie – ciasto jest lejące, jak na lane kluski, w niczym nie przypomina naszego ciasta racuchowego. Na dodatek do przygotowanej masy dodaje się ubite białka! Po upieczeniu, najlepiej na specjalnej patelni, są lekkie i puszyste. Smakują z jagodami i jogurtem, oprószone cukrem pudrem. Ale można także podać z dżemem, powidłami, musem, lodami, ubitą śmietaną, a my uwielbiamy z serkiem wiejskim.

Czeskie placuszki drożdżowe
Livance

Składniki czeskich placuszków:

  • 270-300 g mąki
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży
  • 35 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z cytryny
  • masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • drobne owoce
  • jogurt/śmietana/lody
  • dżemy/musy/konfitury/powidła

Jak zrobić livance?

Zrobić rozczyn – drożdże wymieszać z cukrem (odłożyć łyżkę), łyżką mąki i 50 ml mleka. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.

Żółtka wymieszać dokładnie z pozostałym letnim mlekiem. Do płynu mlecznego dodać przesianą mąkę, otartą skórkę cytrynową i wyrośnięty rozczyn. Dobrze wymieszać.

Białka ubić z solą i z łyżką cukru na puszystą masę. Ubitą pianę delikatnie przełożyć do ciasta drożdżowego i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Rozgrzaną patelnię posmarować klarowanym masłem. Na gorącą patelnię nakładać ciasto na grubość palca i smażyć z dwóch stron rumiane placuszki.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Czeskie placuszki drożdżowe
Livance

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Czeskie placuszki drożdżowe
Livance
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.