Przepis na wiśnie w occie znalazłam w ” Kuchni” wiele lat temu. Bardzo zasmakowały mi te owoce o lekko sprężystej skórce, goździkowo-cynamonowym zapachu, słodko-kwaśnym smaku. Doskonale nadają się jako przekąska lub dodatek do mięs. Sosu używam
do przygotowania karkówki na słodko.
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 0,75 l octu winnego
- 1 kawałek kory cynamonowej ( 4 cm)
- 5 goździków
Wykonanie:
Wiśnie umyć i osączyć na sicie. Ocet zagotować z połową cukru i odszumować, wrzucić wiśnie, ponownie zagotować ( trzeba bardzo uważać, żeby nie przegotować owoców; należy je delikatnie przewracać, a przy pierwszych oznakach wrzenia, wyłączyć). Osączyć na sicie, przełożyć do słoików ( nie robię tego teraz; owoce zostawiam w garnku a ocet zlewam
do kolejnego gotowania do innego naczynia), dodać cynamon ( bardzo lubię tę przyprawę, więc dodaję go o wiele więcej niż w przepisie). Po ostudzeniu zalać nim wiśnie. Po trzech dniach zlać ocet do garnka, dodać resztę cukru, zagotować i trzymać na małym ogniu 20 min. Następnie ocet ostudzić i zalać nim wiśnie. Po kolejnych trzech dniach ponownie zlać do garnka i gotować na małym ogniu 30 min. Kiedy ocet zgęstnieje, zalać nim wiśnie ( octu z sokiem zostaje bardzo dużo, więc ja gotuję go o wiele dłużej tak, by z sosu została około połowa; ocet staje się wtedy gęsty i karmelowy). Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory, inne marynaty: