Dynia w occie Mamy

Dynia marynowana Mamy jest słodko-kwaśna, korzenna. Pasuje do pieczeni, wędlin, serów. Ma wielu wielbicieli, do których ja się nie zaliczam. Dlaczego wobec tego zrobiłam? Dla mojego rodzeństwa.

dynia w occie_marynaty_domowe przetwory

Składniki (na 6 półlitrowych słoików):

  • 1,5 kg obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l octu 10 %
  • 1 l wody
  • laska cynamonu
  • kilkanaście goździków

Wykonanie:

Wodę, ocet, przyprawy i cukier zagotować w szerokim garnku. W roztworze gotować dynię partiami, do momentu aż stanie się szklista (zmienia kolor na ciemniejszy). Ugotowaną dynie przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu całej dyni, miksturę wlać do słoików. Zakręcać. Nie wkładać do słoików przypraw.

Znajdź mnie na fb.

dynia w occie_marynaty_domowe przetwory

akcja dynia_krajanka dyniowa z rodzynkami

 

 

 

 

Inne przetwory, inne marynaty:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.