Dynia marynowana Mamy jest słodko-kwaśna, korzenna. Pasuje do pieczeni, wędlin, serów. Ma wielu wielbicieli, do których ja się nie zaliczam. Dlaczego wobec tego zrobiłam? Dla mojego rodzeństwa.
Składniki (na 6 półlitrowych słoików):
- 1,5 kg obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni
- 1 kg cukru
- 0,5 l octu 10 %
- 1 l wody
- laska cynamonu
- kilkanaście goździków
Wykonanie:
Wodę, ocet, przyprawy i cukier zagotować w szerokim garnku. W roztworze gotować dynię partiami, do momentu aż stanie się szklista (zmienia kolor na ciemniejszy). Ugotowaną dynie przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu całej dyni, miksturę wlać do słoików. Zakręcać. Nie wkładać do słoików przypraw.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory, inne marynaty: