Z bardzo starego przepisu – cukinia w occie na zimę. Słodko-kwaśna sałatka, marynata do mięsa, sera, na przekąskę. A ja najlepiej lubię ją z pasztetem (tak jak sałatkę z zielonych pomidorów).
Składniki:
- 1 kg młodej cukinii
- przyprawy (baldachy kopru, czosnek, gorczyca, chrzan)
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10 %
- 2,5 dag cukru
- 2 dag soli
Wykonanie:
Cukinie starannie umyć, osączyć i pokroić w plastry (ok. 3 cm). Ciasno ułożyć w słoikach przekładając przyprawami.
Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącym płynem zalać cukinię. Zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut. Wyjąć dokręcić.
Znajdź mnie na fb.
Inne marynaty do mięs: