Kurczak z flambirowanymi brzoskwiniami

Delikatna pierś kurczaka w sosie śmietanowym z subtelną nutą czosnkową. Do niej flambirowane brzoskwinie. Jedno z naszych ulubionych mięsnych dań. Najczęściej zjadamy je z ryżem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami (szczególnie teraz, gdy są młode).

I jeszcze kilka słów o flambirowaniu. To bardzo widowiskowa metoda obróbki cieplnej dań. Dodając do potrawy wysokoprocentowy alkohol podpalamy go. Opary alkoholu efektownie płoną około minuty, pozostawiając posmak użytego alkoholu (u mnie śliwek). Potrawę trzeba podać od razu.

Danie Artura.

kurczak z flambirowanymi brzoskwiniami_danie z drobiu_mięso z owocami

Na zdjęciu z żurawiną do mięs i serów.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka bez skóry i kości
  • 250 ml słodkiej śmietanki (18 %)
  • 200-250 ml białego, wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa lub masło do podsmażenia piersi
  • 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie (w sezonie świeże, obrane ze skórki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wysokoprocentowej śliwowicy

Wykonanie:

Pierś kurczaka pokroić w plastry. Posolić i popieprzyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Brzoskwinie osączyć.

Na jednej patelni rozgrzać oliwę lub masło podsmażyć mięso i czosnek (uwaga, nie przypalić czosnku, danie będzie gorzkie). Dodać wino, odparować. Dodać śmietanę, chwilę gotować.

Na drugiej patelni rozgrzać masło z cukrem, dodać brzoskwinie i piec aż masa lekko skarmelizuje. Zdjąć z ognia, dodać śliwowicę, podpalić. Poczekać aż alkohol wypali się. Od razu podawać.

Danie najlepsze jest z ryżem, lekką surówką i białym winem. Ostatnio często robimy go z ziemniakami i również bardzo nam smakuje.

Znajdź mnie na fb.

kurczak z flambirowanymi brzoskwiniami_danie z drobiu_mięso z owocami

akcja_morelkowo brzoskiwniowo_kurczak z flamibirowanymi brzoskwiniami

Inne mięsa z owocami:

potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *