Cukinia w occie

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

Z bardzo starego przepisu – cukinia w occie na zimę. Słodko-kwaśna sałatka, marynata do mięsa, sera, na przekąskę. A ja najlepiej lubię ją z pasztetem (tak jak sałatkę z zielonych pomidorów).

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • przyprawy (baldachy kopru, czosnek, gorczyca, chrzan)
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 2,5 dag cukru
  • 2 dag soli

Wykonanie:

Cukinie starannie umyć, osączyć i pokroić w plastry (ok. 3 cm). Ciasno ułożyć w słoikach przekładając przyprawami.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącym płynem zalać cukinię. Zakręcić słoiki i pasteryzować 30 minut. Wyjąć dokręcić.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z cukinii na zimę_cukinia w occie_marynaty do mięs_przetwory do mięs

akcja przetwory_cukinia w occie

Inne marynaty do mięs: 

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *