W ramach przetworów z charakterem konfitury truskawkowo-pomarańczowe lekko “podchmielone”.
Truskawki doskonale łączą się z wanilią, rumem, imbirem, zielonym pieprzem, jagodami kamczackimi, ale moje ulubione połączenie to truskawki ze skórką pomarańczową i likierem Cointreau. To zestawienie ma w sobie słodycz truskawek, lekką goryczkę i świeżość pomarańczy. Likier zaostrza i podkręca smak.
Przepis z “Przyjaciółki Poleca” z 2000 r.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 kg cukru żelującego 1:1 (lub 0, 5 kg 1:2)
- 1 kieliszek likieru Cointreau
Wykonanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze startą skórką, zasypać cukrem i zostawić na 4-5 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować 4 minuty. Pod koniec gotowania dodać alkohol. Zestawić z ognia. Wkładać do wyprażonych słoiczków (procedura przygotowania tu), zamykać. Porcja na 8 małych słoiczków.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z owocami: