Patelnia ogrodowa to nasze odkrycie sprzed kilku lat. Co roku, gdy rusza sezon ogródkowy, odkurzamy ją i intensywnie wykorzystujemy, przyrządzając (i jedząc) dania na świeżym powietrzu . Jednym z naszych ulubionych przysmaków patelniowych jest gyros. Danie szybkie i smaczne. Najlepsze z dodatkiem sosu tzatziki, sałatki z ogórków małosolnych i pomidorów oraz bagietki. Wymarzone na letni, leniwy obiad.
Składniki:
- 3 duże piersi kurczaka
- 1 – 1,5 paczki przyprawy gyros (u mnie Kamis)
- odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (u mnie olej z zalewy od suszonych pomidorów) i usmażyć.
Uwaga:
*smażenie zajmuje dosłownie chwilkę, dlatego wszelkie dodatki warto przygotować wcześniej.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na lato: