Domowy makaron z sosem porzeczkowym

Makaron domowy robię 3-4 razy w roku. Obowiązkowo na wigilię do makiełek, ze świeżymi truskawkami i do zupy pomidorowej z pomidorów zerwanych prosto z krzaczka. Sos porzeczkowy jako dodatek do makaronu to zastępstwo za truskawki. Muszę przyznać, że zastępstwo udane, szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych owoców.

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

Składniki makaronu:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (w zależności od mąki)
  • sól

Składniki sosu:

  • 600 g porzeczek
  • cukier do smaku
  • 200 ml jogurtu

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę tworząc kopczyk. Zrobić w nim dołek, wlać do środka jajka i wodę. Zagnieść starannie elastyczne, twarde ciasto. Podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i podsuszyć. Pokroić na pasy, poskładać jeden pas na drugim przesypując mąką  i pociąć na drobne kluski (osobiście wolę grubsze kluski, a nie „włosy”), rozrzucić na stolnicy. Kluski włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.

Zrobić sos. Porzeczki zmiksować (wcześniej odłożyć pół szklanki owoców), osłodzić, dodać jogurt. Makaron posypać porzeczkami, polać sosem.

Uwaga:

* placków makaronowych nie trzeba ciąć w pasy, można zawinąć w rulon i pokroić.

**sos można przetrzeć (jeśli komuś przeszkadzają pestki).

Znajdź mnie na fb.

Makaron dodaję do akcji „Słodkie wakacje”.

Inne dania na lato:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *