Makaron domowy robię 3-4 razy w roku. Obowiązkowo na wigilię do makiełek, ze świeżymi truskawkami i do zupy pomidorowej z pomidorów zerwanych prosto z krzaczka. Sos porzeczkowy jako dodatek do makaronu to zastępstwo za truskawki. Muszę przyznać, że zastępstwo udane, szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych owoców.
Składniki makaronu:
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (w zależności od mąki)
- sól
Składniki sosu:
- 600 g porzeczek
- cukier do smaku
- 200 ml jogurtu
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę tworząc kopczyk. Zrobić w nim dołek, wlać do środka jajka i wodę. Zagnieść starannie elastyczne, twarde ciasto. Podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i podsuszyć. Pokroić na pasy, poskładać jeden pas na drugim przesypując mąką i pociąć na drobne kluski (osobiście wolę grubsze kluski, a nie “włosy”), rozrzucić na stolnicy. Kluski włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.
Zrobić sos. Porzeczki zmiksować (wcześniej odłożyć pół szklanki owoców), osłodzić, dodać jogurt. Makaron posypać porzeczkami, polać sosem.
Uwaga:
* placków makaronowych nie trzeba ciąć w pasy, można zawinąć w rulon i pokroić.
**sos można przetrzeć (jeśli komuś przeszkadzają pestki).
Znajdź mnie na fb.
Makaron dodaję do akcji “Słodkie wakacje”.
Inne dania na lato:
1 thoughts on “Domowy makaron z sosem porzeczkowym”