Czerwona sałatka + sodziaki

Wreszcie zaczął się sezon owocowy. Są już truskawki, czereśnie, arbuzy, powoli pojawiają się melony, morele, nektarynki. Można szaleć z owocowymi sałatkami. Do nich tylko racuszki, naleśniki, leniwe i letni obiad, podwieczorek gotowy.

Dziś połączyłam czerwoną sałatkę z sodziakami, czyli placuszkami z sodą.

 czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

Składniki sałatki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 kg arbuza
  • sok z cytryny
  • ew. cukier puder do smaku
  • listki melisy

Wykonanie:

Truskawki pokroić na plasterki. Z arbuza wykroić kulki i położyć na truskawkach. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać lekko cukrem pudrem.

Składniki sodziaków:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • sól

Wykonanie:

Składniki połączyć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć placuszki. Podawać z gęstym jogurtem, sałatką owocową.

Znajdź mnie na fb.

Dodaję czerwoną do akcji “Lekkie sałatki”,”Truskawki 2012“, a sodziaki do “Racuchów wszelkiej maści”.

Inne dania na lato:

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.