Wreszcie zaczął się sezon owocowy. Są już truskawki, czereśnie, arbuzy, powoli pojawiają się melony, morele, nektarynki. Można szaleć z owocowymi sałatkami. Do nich tylko racuszki, naleśniki, leniwe i letni obiad, podwieczorek gotowy.
Dziś połączyłam czerwoną sałatkę z sodziakami, czyli placuszkami z sodą.
Składniki sałatki:
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 kg arbuza
- sok z cytryny
- ew. cukier puder do smaku
- listki melisy
Wykonanie:
Truskawki pokroić na plasterki. Z arbuza wykroić kulki i położyć na truskawkach. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać lekko cukrem pudrem.
Składniki sodziaków:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sody
- sól
Wykonanie:
Składniki połączyć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć placuszki. Podawać z gęstym jogurtem, sałatką owocową.
Znajdź mnie na fb.
Dodaję czerwoną do akcji “Lekkie sałatki”,”Truskawki 2012“, a sodziaki do “Racuchów wszelkiej maści”.
Inne dania na lato: