Chłodnik wiśniowy

Zupa na upały. Zimna, kwaśno-słodka, kremowa, zupę można serwować z makaronem, groszkiem ptysiowym, babeczkami, a my jedliśmy z ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką.

Zupa wiśniowa
Chłodnik wiśniowy

Składniki chłodnika wiśniowego:

  • 600 g wypestkowanych wiśni
  • 150-200 ml wody
  • cukier do smaku
  • ew. dodatki smakowe: goździki, kora cynamonowa, skórka cytrynowa, cukier waniliowy
  • 400 ml zimnego jogurtu
  • 100 ml zimnej, kwaśnej śmietany

Jak zrobić chłodnik wiśniowy?

Wiśnie zagotować z wodą, cukrem i ew. dodatkami (tylko zagotować!). Zdjąć ze źródła ciepła, wyjąć goździki i cynamon (jeśli były dodane) i zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Do zimnej zupy dodać jogurt i śmietanę, ew. dosłodzić. Wymieszać.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Zupa wiśniowa na zimno
Chłodnik wiśniowy
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.