Najlepsze gofry bezglutenowe, jakie jadłam/robiłam. Bardzo proste w przygotowaniu. Cudowne na śniadanie, podwieczorek, deser. Zjadaliśmy je z dżemami, kwaśną śmietaną, pudrem, ale można podać z lodami, sosem i koniecznie z sałatką owocową.
Składniki gofrów bezglutenowych na serku mascarpone:
- 200 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 100 g mleka
- 40 g oleju
- 1-2 łyżki cukru (lub można pominąć w wersji wytrawnej)
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki ryżowej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Jak zrobić bezglutenowe gofry na serku mascarpone?
Łączymy składniki mokre – mascarpone, jajka, olej, mleko. Mieszamy składniki suche – cukier, mąki, proszek, sodę, sól. Łączymy jedne i drugie składniki. Z ciasta pieczemy gofry. Porcja na ok. 8 sztuk.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Bezglutenowe gofry to jedna z moich ulubionych potraw. Uważam, że warto jej spróbować.