Bezglutenowe gofry na serku mascarpone

Najlepsze gofry bezglutenowe, jakie jadłam/robiłam. Bardzo proste w przygotowaniu. Cudowne na śniadanie, podwieczorek, deser. Zjadaliśmy je z dżemami, kwaśną śmietaną, pudrem, ale można podać z lodami, sosem i koniecznie z sałatką owocową.

Gofry na serku mascarpone
Bezglutenowe gofry na serku mascarpone

Składniki gofrów bezglutenowych na serku mascarpone:

  • 200 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 100 g mleka
  • 40 g oleju
  • 1-2 łyżki cukru (lub można pominąć w wersji wytrawnej)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki ryżowej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Jak zrobić bezglutenowe gofry na serku mascarpone?

Łączymy składniki mokre – mascarpone, jajka, olej, mleko. Mieszamy składniki suche – cukier, mąki, proszek, sodę, sól. Łączymy jedne i drugie składniki. Z ciasta pieczemy gofry. Porcja na ok. 8 sztuk.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Gofry na serku mascarpone
Bezglutenowe gofry na serku mascarpone

Z “Kuchni bez glutenu”.

Gofry na serku mascarpone
Bezglutenowe gofry na serku mascarpone
drukuj

1 thought on “Bezglutenowe gofry na serku mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.